Glütensiz beslenme çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olan bireylerde uygulanan bir diyettir. Ancak son zamanlarda sağlıklı bireyler gaz, şişkinlik gibi şikayetlerin azalması ve vücut ağırlığı kaybının sağlanması amacıyla sıkça glütensiz diyet uygulayabilmektedir.
Glüten Nedir?
Glüten arpa, çavdar ve buğday gibi tahıllar içinde bulunan ve en faydalı kısmı olan doğal bir protein türüdür. Büyük yapılı bir protein olan glüten bazı bireylerde hassasiyet veya çölyak hastalığından dolayı sindirilemez. Bu nedenle mide bağırsak sistemi başta olmak üzere birçok sisteme zarar verir. Sindirilemediği için yan etki gösterir ve belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Glüten Zararlı mıdır?
Glüten hassasiyeti olan bireyler veya Çölyak rahatsızlığı olanlar glütenli besinler tüketince sindiremez ve vücut bazı tepkiler vermeye başlar. Bu tepkiler hazımsızlık ,gaz, şişkinlik, ishal ve eklem ağrısı gibi günlük hayatı zorlaştıran yan etkilerdir. Bu nedenle hassasiyeti olan ve Çölyak hastası olan bireyler için glüten içeren besinleri tüketmek tehlikelidir.
Glüten İçeren Besinler Nelerdir?
Günlük yaşamda fazlasıyla tüketilen ekmek, makarna ve hamur işlerinde yoğun miktarda glüten bulunur. Glütenli gıdalara örnek olarak sıklıkla tüketilen kek, poğaça, börek, kurabiye, simit, pizza gibi unlu yiyecekler verilebilir. Paketli gıdaların içerisinde de glüten bulunabilir bu nedenle etiket bilgisi iyi okunmalıdır.
Glütensiz Beslenme Diyetinde Neler Tüketilebilir?
- Pirinç
- Patates
- Mısır
- Karabuğday
- Fasulye
- Mercimek,
- Et- tavuk- balık
- Tüm meyve ve sebzeler
- Soya Fasulyesi
- Yulaf
- Süt ürünleri
- Glutensiz unlar (badem unu, pirinç unu , mısır unu vb.)
- Kuru yemişler (kaplamasız yemişler)
Zayıflama Diyetlerinde Glütensiz Beslenme
Glütensiz beslenme çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olan bireylerde uygulanan bir diyettir. Ancak son zamanlarda sağlıklı bireyler gaz, şişkinlik gibi şikayetlerin azalması ve vücut ağırlığı kaybının sağlanması amacıyla sıkça glütensiz diyet uygulayabilmektedir.
Zayıflama diyetlerinde gün geçtikte popülaritesi artan glütensiz beslenme sürecinde diyetisyen desteği ile ilerlemek daha sağlıklı sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Gluten içeren besinlerin tüketilmemesi diyeti biraz daha dar alanda bıraktığı için beslenme planı dengeli oluşturulmalıdır.
Gluten içeren besinler protein açısından zengin besinlerdir. Bu gıdaların beslenmeden çıkartılması yağlı ve hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketimini arttırır. Glütensiz diyet uygulayanlarda protein, diyet posası, vitamin ve mineraller gibi bazı besin ögesi eksikliklerine neden olmaktadır. Bu nedenle sağlıklı kilo kaybını için glütensiz diyet listesi diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.
Tüm bu süreçleri yanınızda uzman bir diyetisyenle sıkı takip ederek gerçekleştirmek, ideal kiloya ulaşıp diyet sürecini en verimli şekilde geçirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.