Romatoid artrit hastalığında kilo verme yaşam standardınızı yükseltecektir. Romatoid artrit otoimmün bir hastalık olup; genellikle küçük eklemlerin olduğu el ve ayaklarda, diz, kalça ve omuz eklemlerinde ağrıya sebep olan bir hastalıktır. Bu nedenle meydana gelen iltihaplanma sonucu eklem yüzeyi şişer, aşırı hassasiyet ve ağrı oluşur.

Romatoid artirit sistemik bir hastalıktır. Bu kalp ve akciğerler dahil tüm vücudu etkileyebilir. Bağışıklık sistemini destekleyen ve anti inflamatuar bir beslenme programı artrit tedavisinde tedaviyi destekler ve belirtilerin azalmasına yardımcı olur.

Romatoid Artirit Hastalığında Kilo Verme Neden Önemli?

Bu hastalarımızda yeterli ve dengeli beslenme hastalığı tamamen önlemez fakat daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.

Romatoid artrit hastalarında fazla kilo eklem sağlığı için zararlıdır. Bu durun ağrıların artmasına, eklemlerde sertlik ve şişliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle diyetisyen desteği ile hastalıklarda kilonun olması gereken ağırlığa düşürülmesi gerekmektedir.

Romatoid Artrit Hastalarında Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Romatoid Artrit Hastalığında Kilo Verme

    Şekerden, trans yağlardan, işlenmişler gıdalardan, paketli ürünlerden, tatlandırıcılardan uzak durulması gerekir.

  • Yapılan çalışmalarda hastalarımızın doymuş yağ içeriği düşük, Akdeniz Diyeti tarzı beslenme modeline geçmesi önerilmektedir. Bu beslenme modelinin iltihaplanmayı azalttığı ve hastalığın semptomlarını iyileştirdiği gözlemlenmiştir.
  • Akdeniz Diyeti tarzı beslenmede; tavuk, balık ve yağsız kırmızı et, taze meyve, bol sebze, zeytinyağı , kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar bulunmaktadır. Romatoid artrit hastalığında kilo verme için beslenmelerinde bu besinler bulundurulmalıdır.
  • Omega 3 yağ asitleri anti inflamatuar etkisi nedeniyle bağışıklık sistemini destekler. Başta deniz ürünleri olmak üzere keten tohumu, chia tohumu, semizotu ve ceviz omega 3’ten içerir. Bu besinler mutlaka beslenmeye eklenmelidir.
  • Omega 3 alımı için hafta da en az 2 kere balık tüketilmelidir.
  • Romatoid artritli hastalarda yorgunluk sık görülen bir semptomdur. Bu nedenle demirden zengin gıdalarla beslenme gerekmektedir. Demir kaynakları olarak; yağsız kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller beslenme düzenine eklenmelidir. Bunun gibi besin gruplarının yanına bol mevsim yeşilliklerinden hazırlanmış limonlu bir salata eklenmesi demir emilimini arttıracaktır.
  • Romatoid artrit tedavisinde kullanılan kortikosteroidler, kalsiyum emilimini zorlaştıracaktır. Bundan dolayı romatoid artritli hastalar kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir gibi besinleri beslenmelerine eklemelidir.

Alacağınız danışmanlıkla sağlıklı beslenme modelini hayat tarzı haline getirebilirsiniz. Kilolarınızdan kurtularak yaşam kalitenizi artırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir